[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
I.P.G Comunity/Forum » Resurse pentru servere de Metin2 » Scripturi si tutoriale HTML » Tutoriale internet
Tutoriale internet
bulanelData: Luni, 2012-01-02, 9:53 PM | Mesaj # 1
Bautor de vin
Grup: Administrator
Mesaje: 60
Premii: 1
Reputaţie: 0
1. Comunicarea pe internet, hipertextul si paginile web

1.1 Prezentare generala a cursului
1.2 Comunicarea pe Internet
1.3 Ce este hipertextul?
1.4 Stiluri de pagini Web
1.5 Cum trebuie sa arate o pagina web personala?

1.1 Prezentare generala a cursului

Cand am deschis prima data o pagina de Internet mi-am spus in gand ca nu voi putea intelege niciodata cum functioneaza acesta. Dupa ce am inteles cum functioneaza, am spus "Trebuie sa fii un geniu ca sa poti creea asa ceva! Si totusi multi au pagini personale, oare ei platesc pe cineva pentru a le creea?" Am inceput sa studiez mai indeaproape aceste pagini si am inteles ca pentru a creea o pagina Web nu trebuie totusi sa fii un geniu ci doar sa cunosti cate ceva despre cum functioneaza spatiul W W W si despre cum se creeaza o pagina Web in cel mai usor limbaj creeat pentru asa ceva, HTML(HiperText Markup Language).

Am inceput cu pagini HTML simple si, exersand, am reusit sa creez lucruri atractive si frumoase pe care nu credeam ca le voi realiza vreodata.
Pentru a putea creea propriile pagini Web trebuie in primul rand sa intelegem cum functioneaza Internet-ul si ceea ce numim spatiu w w w si care este diferenta dintre acestea. Apoi trebuie sa vedem cum sunt create paginile HTML si sa incercam si noi sa realizam astfel de pagini. Prima parte a acestui curs realizeaza o succinta prezentare a limbajului HTML. Apoi, lectiile 3 si 4 prezinta facilitatile oferite de stilurile CSS pentru imbunatatirea aspectului unei pagini Web create in HTML si infrumusetarea acesteia.

Lectia 5 prezinta grafica in web design si cum pot fi folosite imaginile in cadrul paginilor web.

Urmatoarele patru lectii vor descrie modul de realizare a paginilor web dinamice folosind JavaScript, felul in care se pot insera efecte de animatie si obiecte multimedia cu ajutorul limbajului XHTML+Time, o extensie a HTML-ului.

Structura acestui curs a fost in asa fel realizata incat la finslul parcurgerii lui sa puteti creea atat pagini web simple cat si pagini web cu o structura mai complexa si cat mai de calitate. Trebuie sa aveti in vedere ca scopul final al acestui curs este nu doar acela de a vedea cum au creat altii paginile lor web ci de a fi capabili sa creem propriile noastre pagini folosindu-ne de ideile proprii si de facilitatile oferite de limbajele studiate.

Pentru inceput trebuie doar sa dispuneti de un browser instalat pe calculatorul pe care lucrati, cum este Internet Explorer sau Opera si de un editor de texte simplu, ca Notepad. Nu aveti nevoie de conexiune la internet pentru a vizualiza efectul muncii dumneavoastra. Tot ce trebuie sa faceti dupa ce ati redactat o pagina HTML intr-un document text este sa salvati acel document cu extensia .html si sa il deschideti in browser.

Daca doriti sa deveniti un bun webdesigner trebuie sa fiti mai intai un bun navigator, care stie sa selecteze din paginile pe care le viziteaza tot ceea ce i se pare frumos si de bun gust. In Internet nu exista de obicei restrictii in a vedea felul in care este realizata o pagina web. Puteti studia codul sursa al paginilor vizitate in Internet Explorer cu ajutorul meniului View, optiunea Source. Astfel, daca ati vazut ceva ce va place intr-o pagina vizitata puteti foarte usor sa "furati" ideea si sa o folositi in paginile dumneavoastra.

1.2 Comunicarea pe Internet

Ce este Internet-ul? Ce reprezinta spatiul w w w ? Care este diferenta dintre aceste elemente? Cum se realizeaza transferul de informatii? Ce este o pagina Web?

Cuvantul "Internet" reprezinta prescurtarea denumirii in limba engleza a retelei Internationale de calculatoare, adica International Network. Deci Internet-ul este o retea internationala, retea care cuprinde peste 20.000 de retele locale din peste 150 de tari ale lumii. In aceasta definitie apare un cuvant, cunoscut de multi, dar a carui definitie este doar intuita, si anume "retea". Ce este o retea? O retea reprezinta un ansamblu de calculatoare legate intre ele atat fizic, prin intermediul conectorilor, cat si logic cu ajutorul protocoalelor de retea.

Deci, Internetul reprezinta o enorma retea de calculatoare interconectate care permite o comunicare permanenta in intreaga lume, iar w w w este acea parte a Internetului pe care o vad majoritatea utilizatorilor si care l-a facut atat de popular. Web-ul continua sa creasca cu o viteza incredibila.

Web-ul reprezinta un sistem de distributie locala sau globala a informatiilor hipermedia. Din punct de vedere tehnic, spatiul Web pune la dispozitie un sistem global si standardizat de comunicare multimedia, informatiile fiind organizate asociativ si fiind distribuite in functie de cererile utilizatorilor, functionand conform modelului client-server. Web-ul, cu toata dezvoltarea lui spectaculoasa, nu trebuie confundat cu Internetul, ci poate fi vazut drept cea mai dinamica si "minunata" componenta software a acestuia, neputand exista fara infrastructura hardware a retelelor mondiale interconectate.

Spatiul w w w este bazat pe principiul "daca informatia este disponibila, atunci orice persoana (autorizata) ar trebui sa fie capabila sa o acceseze din orice colt al lumii" (J.L.). Implementarea Web-ului urmeaza standardul modelului client-server. In acest model, un utilizator foloseste un program client (browser) pentru a se conecta la o masina server, unde sunt stocate datele. Arhitectura w w w este aceea a clientilor, ca Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox, care "stiu cum sa prezinte datele dar nu stiu care este originea lor", si serverele, "care stiu cum sa extraga datele" dar sunt ignorante in privinta felului in care vor fi ele prezentate clientului.

Un browser este un program de navigare care ofera o interfata intre utilizator si serverul de web de pe Internet. Browserul contacteaza serverul si transmite cererea de informatie apoi primeste informatia si o afiseaza pe calculatotul clientului.

Accesarea paginilor Web cu ajutorul unui browser se realizeaza prin intermediul protocolului h t t p (HyperText Transfer Protocol) care este implementat pe diverse servere, numite servere h t t p .

Programul de navigare trimite mesaj catre serverul respectiv, prin care solicita ca anumite documente sau servicii sa fie puse la dispozitia utilizatorului care a cerut aceste documente sau servicii. La randul sau, serverul accesat, raspunde cererilor prin transmiterea inapoi (catre statia de lucru a utilizatorului) a documentului sau serviciului utilizand protocolul H T T P , iar programul de navigare il receptioneaza, il interpreteaza, in scopul solicitarii cerute.

Prin accesarea unei pagini Web, programul browser utilizat acceseaza(deschide) de fapt un document HTML. Acesta contine diverse formatari de texte sau imagini, secvente video si audio, precum si hiperlegaturi catre alte documente HTML.

Browserele folosesc pentru navigare adrese URL. O adresa URL (Uniform Resource Locators), numita locatia uniforma de resurse, este folosita de reteaua W W W pentru a specifica(localiza) fisierele ce contin paginile Web sau diverse informatii stocate pe un anumit server din sistemul Internet in vederea accesarii lor de catre utilizatorii-clienti.

O adresa URL include protocolul folosit pentru accesarea resursei ( de exemplu W W W, Gopher, WAIS, news, telnet, etc.), adresa serverului si calea (path) fisierului accesat.

Sintaxa pentru a descrie o adresa(locatie) URL:
Inregistrare/Logare
unde:

- protocol este "h t t p ", prestabilit pentru toate browserele, asa incat nu trebuie neaparat tastat, dar e obligatoriu de scris in codul HTML;

- domeniu poate fi 4 m e t i n . r o sau permite subdomenii de forma subdomeniu.domeniu, ca de ex. f o r u m . 4 m e t i n . r o

- port, implicit 80, deci nu este necesara specificarea lui decat daca are alta valoare, cum ar fi h t t p : / / 4 m e t i n . r o:8 0 8 0
- cale_director_server, precum /images/ din h t t p : / / 4 m e t i n . r o / i m a g e s / este calea directorului in care se afla fisierul pe calculatorul gazda

- nume fisier ar putea fi, pentru a lua un exemplu, image.gif, caz concret fiind h t t p : / / 4 m e t i n . r o / i m a g e s / i m ag e . g i f

Ce este o pagina Web?
O pagina web este o unitate de informatie, un document disponibila prin World Wide Web (W W W).

Pagina Web este creata utilizand Hypertext Markup Language (HTML). HTML consta intr-o serie de coduri standard sau taguri care se folosesc pentru a defini structura unei pagini de web. Aceste coduri permit ca pagina de web sa aibe particularitati ca bold text, italic text, titluri ingosate, pauze de paragraf si liste numerotate.

Paginile de web contin texte , imagini, sunete, filme video si legaturi hipertext catre alte resurse de pe Internet. Toate aceste facilitati pot fi realizate prin intermediul codurilor HTML.

1.3 Ce este hipertextul?

Prin hipertext se intelege un document (evident in sensul utilizat in informatica: fisier creat printr-un editor, procesor etc) care contine, pe langa text (continutul clasic al unui document), grafica, imagini, animatie, inregistrari audio, legaturi catre alte documente. Un hipertext poate fi gandit intr-un spatiu cu mai multe dimensiuni, fiecare axa reprezentand un alt mijloc de comunicare: text, audio, video etc.

Conceptul de hypertext a aparut in iulie 1945 cand Vannevar Bush a imaginat, in articolul As we may think, scris pentru Atlantic Monthly, o masina care putea opera cu texte si grafice on-line.

In 1960, Th.H. Nelson (Computer Lib/Dream Machines) a unit termenul de hipertext cu cel de hipermedia, lucrarea lui influentand introducerea Web. In anii 1970, Nelson a initiat proiectul XANADU, orientat catre biblioteci digitale si sisteme hipertext, proiect nefinalizat insa.

Dupa anii 1980, aparitia sistemelor de help in produsele Apple si Microsoft, sisteme care permit utilizatorilor sa navigheze prin selectari de butoane sau termeni, au facut ca notiunea de hipertext sa devina una obisnuita, desi hipertextele respective nu aveau o complexitate foarte mare.

Hipertextul permite parasirea modului traditional de citire a unui document: linie dupa linie, pagina dupa pagina, prin folosirea hiperlegaturilor.

O hiperlegatura permite, print-un clic de mouse, accesul la o alta pagina de web sau la un alt calculator. O legatura apare deobicei subliniata sau este indicata de transformarea cursorului de la mouse intr-o mana. Hiperlegatura permite o navigare ramificata, stabilirea unui traseu personal, pentru fiecare persoana care navigheaza pe web.

Hipertextul este acela care diferentiaza W W W-ul de celelalte facilitati ale Internet-ului. Toate documentele accesibile in Web sunt legate intre ele indiferent de serverul pe care sunt memorate si indiferent de locul geografic unde sunt.

Trecerea de la un document la altul, de la un subiect la altul, de la un loc la altul etc produce o impresie puternica asupra utilizatorului, ii da acestuia certitudinea ca totul este potrivit intereselor lui, potrivit ritmului propriu de intelegere.

Definitiile hipertextului s-au diversificat in timp, printre cele mai frecvente enumerandu-se urmatoarele:
- Hipertextul reprezinta o forma neliniara de document electronic;

- Hipertextul este o metoda de organizare complexa a informatiilor in care datele sunt memorate intr-o retea de noduri si legaturi. Aceasta retea poate fi parcursa prin intermediul navigatoarelor interactive, browserele;

- Hipertextul denota o tehnica pentru organizarea informatiei textuale intr-o maniera sofisticata, neliniara, in vederea facilitarii explorarii rapide a unei cantitati mari de cunostinte;

- Hipertextul reprezinta o forma de comunicare intre om si calculator, interfata fiind chiar hipertextul.

In cazul in care locul informatiilor text este luat de cele multimedia (fotografii, audio, video), atunci documentele hipertext se numesc hipermedia.

Avantajele principale ale hipertextului fata de textul tiparit sunt urmatoarele:
- forma neliniara a hipertextului ofera posibilitati eficiente de parcurgere a continutului;
- mediile electronice pot stoca o cantitate impresionanta de informatii in diferite formate;
- tinandu-se cont de specificatiile utilizatorului, hipertextul ofera o mai buna vizualizare a continutului si o navigare rapida, oricat de complexe ar fi documentele;
- sistemele hipertext ofera posibilitatea ca interogarile, filtrarile, diversele preferinte si adnotarile utilizatorilor sa fie refolosite ori de cate ori este necesar, putand fi stocate in cadrul structurii hipertext a documentelor vizualizate.

Conceptele centrale pe care se bazeaza hipertextul sunt nodurile si legaturile. Un nod reprezinta frecvent, un concept unic (o idee), avand in componenta informatii de tip text, grafica, animatie, audio, video sau programe. Nodurile sunt conectate la alte noduri prin intermediul legaturilor. Nodul sursa al unei legaturi poarta numele de referinta, iar nodul destinatie se numeste referent.

Nodurile referinta si referent sunt denumite si ancore. Continutul unui nod se afiseaza la activarea (urmarea) legaturii.

Modalitatea de memorare a informatiilor in cadrul nodurilor variaza de la sistem la sistem, pentru Web folosindu-se limbajul HTML.
Limbajul HTML sau HyperText Markup Language, a fost proiectat sa poata opera cu functionalitatile multimedia ale W W W, si nu este un limbaj de programare, ci unul declarativ.

Limbajul de marcare permite transformarea oricarui text intr-un hipertext prin introducerea unor marcaje (tag-uri), care vor indica modul cum se efectueaza legaturile documentului, cum vor aparea paginile documentului etc.
Limbajul HTML este usor de inteles si de aceea este accesibil oricarui utilizator care detine cunostinte minime de utilizare a calculatorului, deoarece presupune scrierea de text plan, urmarind anumite prescriptii simple de marcare (aranjare, formatare, legare) a diferitelor portiuni de document.

Limbajul HTML utilizeaza marcatori (tag-uri) descriptivi pentru definirea modului de prezentare si a structurii logice a unui document hipertext. Termenul folosit pentru textul marcat este element, acesta fiind vazut ca o componenta structurala a unui document. Diferite tipuri de elemente au asociate diferite nume, acestea fiind stabilite de catre Consortiul Web. Fiecare element trebuie specificat intr-un anumit mod prin inserarea unui marcaj (tag) la inceputul unui element (tag de inceput) si unul la sfarsitul lui (tag de sfarsit), ambele purtand numele dat elementului. Perechea tag de inceput - tag de sfasit este folosita la incadrarea fiecarei aparitii a elementului respectiv in cadrul unei pagini web (intr-un mod similar utilizarii diferitelor tipuri de paranteze sau semne de punctuatie, cum ar fi utilizarea ghilimelelor pentru a delimita un citat).

Astfel, forma unui element generic va fi ..., unde specifica un tag de inceput si specifica un tag de sfarsit, iar element este numele unei element oarecare permis de specificatiile HTML. Numele unui element nu poate incepe cu un numar si nici nu poate contine spatii.

Un element poate fi vid (nu contine nimic intre tag-ul de inceput si cel de sfarsit) sau poate contine un text, inclusiv alte elemente. Mai multe elemente de acelasi tip pot fi imbricate.

Un element poate avea atribute. Un atribut este utilizat cu scopul de a se descrie o anumita proprietate a unei aparitii particulare a unui element. De exemplu, un element paragraf poate accepta ca atribut optional modul de aliniere (la stanga, la dreapta sau centrat), alinierea nerealizandu-se decat pentru paragraful in cauza si neavand efect la celelalte paragrafe. Atributele vor aparea doar in cadrul tag-ului de start, nu si in tag-ul de sfarsit, altfel aparand erori. Pentru un element pot exista oricate atribute atata timp cat sunt declarate corect.

Fiecare atribut are stabilit un nume - compus din caractere literale - si poate avea drept valori, in mod uzual, siruri de caractere sau numere intregi delimitate de ghilimele. Astfel, specificarea unei valori pentru un atribut arata asa: atribut="valoare".

Observatie: numele unui atribut poate fi identic cu numele unui element.
Mai multe informatii si modul de utilizare al limbajului HTML sunt prezentate in lectia urmatoare a acestui curs.

1.4 Stiluri de pagini Web

Viata de zi cu zi ne solicita rareori sa creem arhitecturi detaliate referitoare la ceea ce stim si cum sunt aceste baze de informatii relationate. Totusi, fara un fundament logic, site-ul nostru nu va functiona bine decat daca continutul de baza este atractiv si bine redactat. Psihologii au inteles de-a lungul timpului ca majoritatea oamenilor pot retine doar intre doua si sapte unitati discrete de informatie in memoria de scurta durata. Felul in care oamenii folosesc informatiile a sugerat de asemenea ca unitatile mici, discrete de informatie sunt mai folositoare decat textele lungi si incarcate.

Exista 5 pasi importanti pentru o buna organizare a informatiilor:
- divizarea continutului in unitati logice;
- stabilirea unei ierarhii a importantei intre unitatile realizate;
- folosirea ierarhiei pentru a structura relatiile intre aceste unitati;
- construirea site-ului urmand indeaproape structura de informatie creeata;
- analizarea functionalitatilor si esteticii sistemului creat.

Presa de specialitate este plina de idei novatoare privind modul in care informatiile de pe Web pot intr-un fel sa lege orice de orice. Implicatia acestui lucru este aceea ca te poti dispensa de multe dintre aspectele provocatoare de prezentare a infomatiilor - punerea intr-o ordine logica si crearea unei resurse interesante si usor de inteles pentru utilizator fiind cel mai important aspect.

Dar, daca modul in care o sectiune a site-ului tau relationeaza cu celelalte sectiuni este incert, daca nu ai o idee clara despre cum sunt organizate informatiile, cititorii site-ului tau vor stii acest lucru destul de repede si majoritatea vor parasi site-ul in favoarea unuia mai bine organizat.

Structuri de baza folosite la crearea unui site Web
Site-urile Web sunt construite pe baza unor scheme structurale de baza. Aceste arhitecturi fundamentale guverneaza interfata navigationala a Web-ului si creeaza modele in mintea utilizatorului despre felul cum sunt organizate informatiile pe Web. Structurile de baza care pot fi folosite pentru a construi un site Web sunt: cea secventiala, cea ierarhica si cea specifica web-ului.

Structura secventiala
Cea mai simpla modalitate de a organiza informatia este aceea de a o plasa in secvente. Ordinea secventelor poate fi cronologica, o serie logica de elemente progresive plecand de la general si mergand spre specific, alfabetica, ca o indexare, enciclopedica sau de tip glosar. Secventele sunt frecvent folosite la site-urile educationale in care utilizatorul se asteapta sa mearga la un set fixat de material si singurele legaturi sunt cele care suporta navigarea liniara.

Si site-urile Web mai complexe pot fi organizate ca secvente logice, dar fiecare pagina din secventa de baza poate avea legaturi la una sau mai multe pagini cu explicatii detaliate sau informatii de pe alte pagini Web.

Structura ierarhica
Structura ierarhica este cea mai bina modalitate de organizare a celor mai complexe baze de informatii. Deoarece site-urile Web sunt in general organizate in jurul unei pagini de baza Home, schemele ierarhice sunt foarte practice pentru organizarea paginilor Web. Diagramele ierarhice sunt familiare in viata corporatiilor sau a institutiilor, de aceea majoritatea utilizatorilor le considera usor de inteles. O organizare ierarhica impune de asemenea o disciplina in analiza continutului paginii deoarece ierarhiile sunt practice doar pentru materialele bine organizate.

Structurile specifice Web-ului
Structurile organizationale specifice Web-ului impun cateva restrictii schemelor de informatii utilizate. In aceste structuri scopul principal este de a imita gandirea asociativa si exprimarea libera a ideilor, permitand utilizatorilor sa urmeze interesele proprii intr-un model unic, personal. Acest model organizational este construit pe baza legaturilor la informatii apartinand atat site-ului local cat si informatii externe, prin legaturi la pagini externe. Deci scopul principal al acestei oraganizari este de a exploata puterea Web-ului de relationare si asociere la maximum, dar aceasta structura poate creea foarte usor confuzie.

In mod ironic, schemele organizationale asociative sunt cele mai putin practice structuri pentru site-uri Web deoarece sunt foarte greu de inteles pentru utilizatori. Schemele de acest tip functioneaza foarte bine pentru site-urile mici in care predomina listele de legaturi si pentru site-urile destinate utilizatorilor cu o foarte mare experienta sau bine antrenati care cauta informatii noi si avansate si nu pentru intelegerea superficiala a unui subiect.

Principalele stiluri de site-uri Web sunt:
- site-uri de training;
- site-uri educationale;
- site-uri pentru educatie continua;
- site-uri de distractie si de tip magazin;
- site-uri de stiri;
- site-uri de comert electronic si afacei on-line.

1.5 Cum trebuie sa arate o pagina web personala?

Forma site-urilor Web variaza foarte mult in functie de stil, continut, organizatie si scop, dar toate site-urile care sunt concepute pentru a se comporta ca o resursa de informatii ar trebui sa aiba urmatoarele caracteristici:
- pagina de start: Home sau Acasa;
- meniuri si subsectiuni;
- lista de legaturi utile;
- harta de site;
- pagina "Noutati";
- pagina de "Cautare";
- Pagina de "Contact";

Pagina de start
Toate site-urile sunt organizate in jurul unei pagini de start care se comporta ca un punct logic de intrare in sistemul de pagini Web al site-ului. In organizarea ierarhica, pagina de start se afla in capul diagrameisi toate paginile din site ar trebui sa contina o legatura directa inapoi catre pagina de start. Adresa URL a paginii de start este adresa site-ului. In multe cazuri adresele paginilor de start sunt folosite mai des decat adresele de strada sau adresele fizice.

O pagina de start ar trebui sa arate cam asa:

Partea de sus a paginii de start trebuie sa comprime ce mai vizibila zona a site-ului. Majoritatea utulizatorilor vor accesa site-ul pe un monitor de 17 sau 19 inchi, si primii 4 sau 5 inchi pe verticala reprezinta zona care va fi vizibila pe toate monitoarele. Cea mai buna metafora de vizualizare este cea folosita pentru ziare - pozitia elementelor conteaza. Este placut sa fii pe prima pagina, dar articolele de deasupra sun mult mai vizibile decat cele din partea de jos. In site-urile construite pentru o navigare eficienta densitatea legaturilor din partea de sus a paginii de start ar trebui sa fie maxima - nu vei avea niciodata o sansa mai buna sa oferi vizitatorilor site-ului exact ceea ce vor pe prima pagina deschisa.

Meniurile si subsectiunile
Daca site-ul nu este foarte mic va fi nevoie cu siguranta de un numar de submeniuri pe care utilizatorul sa le poata accesa dintr-o lista de categorii generala aflata pe pagina de start. In site-urile complexe cu zone cu mai multe subiecte nu este practic sa umplem pagina de start cu foarte multe legaturi deoarece va deveni foarte mare si se va incarca mai greu si aceasta complexitate poate fi suparatoare pentru utilizatori.

Crearea unei pagini de submeniuri pentru fiecare subiect va crea o minipagina de start pentru fiecare subiect in parte, pentru fiecare sectiune a site-ului. Pentru submeniurile specializate, detaliate poate fi incurajat utilizatorul sa foloseasca legatura directa catre acestea. In acest fel paginile de submeniuri vor deveni pagini de start alternative in subsiteurile orientate catre un public specific. Trebuie incluse totusi un set de legaturi de baza la celelalte sectiuni ale site-ului pe fiecare minipagina de start sau macar o legatura catre pagina de start generala.

Lista de legaturi utile
Spatiul W W W creste atat de repede astfel incat chiar si cele mai mari servicii Web de indexare cum sunt Yahoo sau Excite realizeaza o enumerare partiala a informatiilor accesibile pe Web. Cand un autor incepe sa construiasca un site Web prima pagina pe care o creeaza este o colectie de legaturi favorite la site-uri cu subiecte asemanatoare profesiei, industriei sau interesolor acestuia. Intr-un site institutional sau corporational cea mai bine realizata si intretinuta pagina este pagina "Alte legaturi utile" care poate fi si cea mai valoroasa si cea mai des utilizata pagina.

Harta site-ului
Harta site-ului ofera vizitatorului o prima privire asupra continutului acelui site. Hartile de site pot fi de doua tipuri: diagrame grafice care folosesc termenul de harta in sensul sau propriu si organizeaza grafic lista legaturilor catre paginile importante ale site-ului sau harti de site bazate pe o organizare a legaturilor text a paginilor importante ale site-ului si paginilor de submeniuri. Cele mai eficiente harti de site sunt simple tabele de cuprins.

Pagina de noutati
Multe site-uri Web trebuie actualizate frecvent astfel ca informatiile pe care le prezinta sa nu devina depasite. Dar prezenta noilor informatii pot sa nu fie evidente pentru utilizatori daca nu ii informam despre acest lucru. Daca subiectele care apar In meniul din pagina de start sunt actualizate, pentru a iesi in evidenta acest lucru puteti plasa un desen cu "nou" langa fiecare subiect care contine noutati. Daca, totusi, site-ul este foarte complex cu multe nivele de informatii imprastiate pe o zona foarte mare, zeci sau sute de pagini, o pagina care informeaza utilizatorii despre ce este nu ar putea fi foarte utila.

Pagina de cautare
Paginile de cautare sunt foarte utile pentru site-urile foarte mari. Intr-o site personal nu sunt incluse de obicei pagini de cautare.

Pagina de contact
Web-ul este un mediu bidirectional - oamenii se asteapta sa poata sa trimita comentarii, intrebari si sugestii celui care a realizat pagina. Trebuie sa furnizam cel putin o legatura la o adresa de email intr-o locatie vizibila a site-ului. Poti cere informatii sau sugestii folosind formularele si apoi sa folosesti o baza de date pentru analiza si pastrarea mesajelor primite. Acest lucru se poate realiza foarte usor intr-o pagina de Contact.

In aceasta pagina de contact pot aparea si informatii cum ar fi adresa, numarul de telefon sau de fax si modul in care se poate ajunge la sediul firmei care detine site-ul deoarece pot exista persoane care doresc sa ne contacteze si altfel decat prin email.

*Revin si cu alte tutoriale HTML/CSS/PHP ! ++Thanks !

Sursa:4metin.eo


Mesajul a fost editat de către bulanel - Luni, 2012-01-02, 9:53 PM
 
I.P.G Comunity/Forum » Resurse pentru servere de Metin2 » Scripturi si tutoriale HTML » Tutoriale internet
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare:

Copyright MyCorp © 2019 | Găzduire site gratuită — uCoz